Efter allt bök med knäet var det kanske inte världens fiffigaste att resa iväg till Tallinn. Men turen var beställd som en liten celebration på tu man hand för de två priser jag fått i vår – och betald – så vi åkte iväg.

Det är buller och bång på Eckerölinjen en fredagskväll – polterabendsällskap fröjdas, karaoken är i full fart och alla är på definitivt veckoslutshumör, i solsken dessutom.

Vi hittade en lugnare bar där man fick Lanson per glas – och räkmacka för min del. Framme i stan gjorde vi som bestämt – åkte taxi till hotellet. Sammanlagt åkte vi taxi fyra varv under besöket, men ändå blev det mycket vandrande. Försökte undvika trappor, dock.

Hotell Telegraaf mitt i gamla stan kan rekommenderas. Jag hade inte särskilt valt ut ett så klassigt hotell – men det var slutsålt på de flesta ställen. Men visst var det fint med riktigt flott boende för en gångs skull. Underbar personal, läcker frukost. På kvällen dinerade vi på restaurang Tchaikovsky belägen i huset – och en av de främsta i Tallinn just nu, tydligen.

Det var posht värre, med många små hälsningar från köket och vackra upplägg. Jag var beredd på en dubbelt så stor nota som den vi slutligen fick på bordet! Det var ju en festlig resa, så jag var redo att satsa.

Tog fram kameran först till chokladmoussen.

Frukostbordet erbjöd möjligheter till liknande kompositioner:

Sen blev det taxi till huvudmålet för vår tripp – den botaniska trädgården jag hört mycket positivt om. Vackert var det – nära både de fängslande ruinerna av Piritaklostret och tv-tornet vi ser blinka från balkongen i Sökö varje kväll. Välpackade och dekorativa växthus!

Så här långt var programmet planerat, men ibland undrar man vad man gjort för att förtjäna riktigt härliga överraskningar – en sån erbjöds mig nämligen. Man ska kanske vara konsthistoriker med vurm för 1400-1500-talets nederländare för att fatta varför jag blev helt till mig när jag såg banderoller över hela stan avisera att Michel Sittows konst skulle visas på konstmuseet KUMU. Sittow (1469-1525) dyker upp på olika museer i världen – konstverken är små, fåtaliga och fullkomligt bländande. Länge har han omtalats som nederländare – men nej, i Tallinn kan man ännu beundra huset där han växte upp innan han som 15-åring (!!!) på egen hand begav sig till Nederländerna  för att gå i lära hos Memling och inspireras av alla tidens stora mästare. Sen rände han som en skottspole runt i Europa och målade kungligheter, i det spanska hovet, Christian II i Danmark, Henrik den VIII syster … Och nu hade man alltså på försorg av konstmuseet i Washington samlat ihop en utställning – den första bestående endast av Sittows verk.

Nog konsthistorisk föreläsning nu – men betänk att denna utställning öppnade i KUMU dagen innan vi valt att åka till Tallinn. Vad är oddsen för detta, alltså? Jag tackade Gud flera varv i min iver – res för all del över och ta en titt! Ingen har målat pälsverk som Sittow, t.ex.!

Sen blev det taxi igen och (långsamt och försiktigt) vandrande i gamla stan. En pizza passade bäst som kontrast till gårdagens invecklade kokkonst – och kaffe med bakelse på Maiasmokk hör nu till det obligatoriska programmet.

Returresan var ännu vildare, men vi satt i samma stillsammare bar och ramade in resan med ett glas Lanson till.

I dag, söndag fortsatte festligheterna. Barnbarnet T fyllde 12 år! Det är absolut ofattbart att det är så länge sen jag var på konferens i Göteborg och hela dagen klättrade runt på Tanumhällarna och i Fjällbacka, med ständigt öra mot mobilen. Sent på eftermiddagen kunde en rörd morfar meddela att en flicka var född och nästa dag kunde jag för första gången hålla henne i famnen. I dag är hon lika lång som jag, en underbar genomgod och humoristisk ung kvinna!

Så det blev födelsedagslunch på terassen och glassfrossa som dessert.

En fin weekend alltså! Nu är det 14 jobbdagar kvar till semestern. Ska man väl klara av. Med knäet insmort i issalva och mycket glass i gapet!