Maken och jag sitter i köket på morgonkaffe vid varsin tablett, ute är det riktigt många plusgrader. Om en timme bär det av till kyrkan, sen ska maken fixa hamburgare.

Och sen drar nästsista arbetsveckan före semestern igång. Jag ser i bladet att de årliga artiklarna om hur man ska semestra redan har börjat publiceras. Dom där det står om hur man inte ska ha uppskruvade förväntningar, om hur man ska försöka komma loss effektivt och förbereda återkomsten till arbetet med logiska listor över kommande uppgifter.

Artiklarna där det står att man inte får förvandla sin ledighet till ett arbetsläger, till en ambitiös lista där olika sysslor och besök och uppgifter prickas av. Kort sagt uppmanar artiklarna oss att låta lättja och sysslolöshet råda.

Också artiklarna om hur man ska genomleva semestern utan att parförhållandet kraschar har redan börjat dyka upp.

Jag är en på många sätt bristfällig person, men två saker kan jag: lata mig och organisera mitt arbete. I alla tider har jag agerat som artiklarna råder: uppdelat mitt arbete i mindre helheter som kan bockas av, inte betraktat uppgifter som oöverstigliga berg. Jag både varvar ner och varvar upp inför och efter semestern med listor och avkryssningar.

Lättjan på semestern brukar ta den ideala omfattningen: alla arbetsuppgifter är glömda, alla lösenord borttappade.

Jag äger ingen sommarstuga som kunde kräva arbetsinsatser, det är balkongen, bokhögen, Netflix, utfärder i olika familjesammansättningar – och lite medelhav.

Inte brukar maken och jag drabba samman semestertid heller. Han är dock en arbetsmyra som jobbar med läromedel sommardagarna långa. Men när kvällen kommer sätter han sig på balkongen med cigarren och bokhögen, så han kan också leva långsamt.

I dag läste jag i bladet att en klasskamrat dött. En kamrat från folkskoltiden, en jag bara minns namnet på. Årgång 1954 börjar dyka upp i annonserna allt oftare. Jag klipper ut och placerar i mitt familjeannonskuvert.

Våra dagar är få och bör förvaltas med vist hjärta, som det heter i Bibeln.

Ett bra motto!