Denna vecka har makens kusin Jan från Oslo gästat Finland. Han överlämnade en gåva som jag har suttit med näsan i flera timmar nu: kopian av en släktutredning han jobbat med i tiotals år.

Här öppnar sig en vid värld befolkad av våra norska släktingar, det myllrar av generationer och släktgrenar ….

Vårt efternamn har stavats lite olika – som prästen nu tecknat ned det i kyrkböckerna under olika perioder, det var ju gårdsnamnet också ursprungligen.

Vi har Ole Rasmusen Eichrem f. 1756 som både döptes, gifte sig och begravdes i Tingvoll kirke. Han var bonde, men de flesta efterkommande var jordlösa husmänn som det gick olika för i livet – utdrag ur folkbokföringen visar att de ibland försörjdes av Fattigvesenet eller rentav emigrerade till Amerika, vi har t.o.m. gatuadress på en släkting som slog sig ner i Brooklyn.

Makens farmors släkt Fagereng hade Kornstad stavkirke som centrum för alla sina livshögtider. Vi rör oss i trakter som Kristiansund, Tingvoll, Ålesund. Jag letar fram alla orter i listorna på Google Maps.

Omsider dyker de upp, makens farföräldrar Karoline Lovisa och Johan Johnsen Ekrem – nu har ”i”-et trillat bort.

Bekanta namn från svärföräldrarnas historier glimtar fram – Tante Vedis, Onkel Augustin … Många vidunderliga förnamn finns: Oline, Olianna, Kanutta, Jonetta, Olufine … männen hette ofta Knud eller Ole.

Bakermestare och bakerdrengar är flera – konditor var ju också svärfars yrke.

Familjemytologin talar om en person i släkten som varit galjonsbildssnidare – kan det vara ”skeppstimmermannen John Eikrem”, f. 1861, kanske?

Jag kunde i evighet sitta och fantisera kring detta dokument. En av mina få planer inför pensioneringen har ju varit att släktforska. Jans lunta inspirerade mig ytterligare. Det ligger nånting så fascinerande i detta att få namn och plats och yrke och ålder på dem som gick före oss. Varje liv är ju ett mirakel i sig, hur litet och enkelt det än kan te sig karriärmässigt eller vad livslängden beträffar.

När jag googlade ”Eikrem” dominerades för övrigt flödet av en man: fotbollsspelaren Magnus Wolff Eikrem som det tydligen blåst en del i pressen om nyligen. Han tycks vara född i Molde ….

Jag undrar om vi är släkt en bit bak i tiden …..

Här vandrar två sena ättlingar av släkten Eichrem-Eikrem-Ekrem omkring på historisk utfärd till Sveaborg.