Hemma i köket på Sökögränden igen! Stilla morgon med mycket kaffe och stora högar dagstidningar, vilka vi visserligen läst digitalt ren på resan. Nu ska vi se om nätet orkar med den bildkavalkad jag tänkt leverera.

Resan i år bokades privat – och på det viset sparades en rejäl tusenlapp för vårt sällskap på tre vuxna och två – ja T och S är ju inte riktigt barn mer, unga damer, eller nåt.

Norwegians flyg till Split och via booking.com Apartments Delta utanför Trogir valdes. Vi hade ju inte riktigt koll på att det vi egentligen bodde i var Okrug Riviera. En toppfin lägenhet väntade oss, två sovrum, två toaletter, ett stort vardagsrum-kök med allt man kan önska, stor terass – och en swimmingpool som inte var så stor, men helt ok. Vi hade ju rivieran (några branta backar ner, 10 min promenad – mina knän visste inte om upp eller ner var värst – men hej, dom fungerade!)

In till Trogir kunde man ta båt, behändigt och snabbt.

Trogir besöktes två dagar. Vi följer ju alltid systemet att varje resenär får en dag då man får bestämma allt, program och mat. Första dagen var i år S – och då blev det strandhäng i Okrug. Andra dagen var mommos: kyrkor och kloster i Trogir, såklart, onsdag T:s dag med mera strandhäng och den för hennes dag traditionella ostfesten på terassen.

Sen var det Trogir igen på mamma E:s dag och nu kunde vi återvända till fabulösa konditori Dovan – godaste bakelserna man ätit, speciellt ”kikirikikaramel”. Ett visst österrikisk-ungerskt stuk kunde noteras i konditorikonsten – och även i palacinken- plättarna och gulaschen!

Glass var också en konstfull produkt överallt – och t.o.m vi rätt glassneutrala gamyler fängslades av smakerna.

Till mamma E:s dag brukar också höra leken ”köp en present till din hemliga vän”, man drar lott om vem som är ens vän och inhandlar små gåvor för fastslagen summa. Utdelningen på kvällen gav i år detta: mommo fick lavendelprodukter – hela vår hotellbacke var en väldoftande lavendelrabatt, mofa små flaskor slivovitj, plommombrännvinet, strumporna med enhörningar tillhör S, örhängen fick T och mor E fick en liten ryggsäck med flamingon!

Mofas dag blev det besök i Split. Vi hade avtalat om hämtning med taxi från och till flygfältet och även för besöket i Split. Efter kalkylering av vad det hela skulle kosta både i pengar och krafter (5 personer av vilka en gravid och en med knaxigt knä) valde vi hyrbil som levererade oss i stan och hämtade oss på önskad tid. Chaufför var trevliga Peter, en man i gamylernas ålder, han visade oss lite runt på köpet och valde mer spännnade vägar. Peter visade sig vara vår chaufför också på hemvägen till flygfältet också, i stor och bekväm bil.

Split var mångsidigt och hade nåt för alla! Katedral – byggd på kejsar Diocletianus mausoleum för mommo, en välsorterad bokhandel – med deckare – för mor, grodmuseet (obskyrt upplägg med uppstoppade grodor arrangerade i olika poser) för S och mofa och shopping för T. Som final kondisbesök på Luka – rekommenderas!

I övrigt åt vi på allt från Okrugs bästa restaurang Mali raj, till basic pizzerior. En kväll när vår bordsbeställning på krogen med den goda tortellinin inte fungerade, och humöret började tryta inför åsynen av alla överfyllda matställen, tog vi in på Surf´n Fries – en no nonsense matservering vid strandkanten. Som det ofta är – inga förväntningar kan resultera i den godaste middag man kan tänka sig. Det blev lunch på samma ställe några dagar senare.

Vad mer? Ja fotbollen förstås – Kroatiens matcher följdes givetvis också av oss – och när segern mot England kom kunde vi följa den efterföljande kalabaliken med tutande bilar, raketer och allmänt hulabaloo från vår terass.

Så Kroatien gav definitivt mersmak – och boendet i våning enligt detta koncept slog alla gånger sunkiga turisthotell. För utsikten nedan knatar man gärna backe upp och backe ner! Och min iWatch berömde mig varje kväll – ”du har uppnått alla dina träningsmål i dag”! Jihuu!!!

Den andra delen av sanningen var förstås ”du har aldrig ätit så mycket glass och så många bakelser under en vecka i ditt liv” … Men det är en annan diskussion …