18.8 och det var ett drag av sommaravslutning i luften igår kväll på Wäfvars i Sarvsalö. Fast solen gassade så dant och det stimmades kring iskalla sommardrycker. Det var definitivt höst på Klobbens havsbad i eftermiddags. Inga simvakter på stranden mer, serveringen höll på att tömma lagren denna sista öppna weekend.

Nästa vecka firar vi forneldarnas natt och då brukar det gälla att ha jackan med sig i den mörknande kvällen.

Så ska det vara. Och allt höstligt och vardagligt sätter i gång. Som arbetet i gårdsstyrelsen för Sökögränden 16. Där blev maken invald vid förra bolagsstämman och en ny ordförande, uppenbart driftig och ung, utsågs.

Det är nu rubrikens ”före och efter” kommer in. Mitt i sommaren beställde nämligen denna nya friskt sopande kraft fällning av några rönnar på gården. En eftermiddag var de bara försvunna.

Det blev tumult i huset. Vårt i sig enkla höghus omges nämligen av ganska speciella planteringar som för tiotals år sedan beställdes av husbolaget. Rönnarna hörde nu inte till de finesserna, men de täckte fint in det tråkiga huset där soptunnorna står.

De nya styrelsemedlemmarna ställdes till svars och bland annat fick maken i postlådan dessa två konterfej föreställande situationen före och efter nidingsdådet. I det medföljande brevet krävdes att den skyldige skulle förklara sig och bestraffas.

Och det var nu situationen kärvade till sig. Det visade sig nämligen att den nya ”ledaren” under sin ännu korta verksamhetsperiod enväldigt planerat – och även delvis genomfört – allehanda ”reformer” – utan inhämtande av de andra styrelsemedlemmarnas åsikter. Dessutom meddelade han att det inte var hans avsikt att ge det han hånfullt benämnde ”gårdsparlamentet”, husets invånare, talan i något som helst ärende.

Vi har alltså drabbats av en liten Trump i vår krets och maken är plötsligt vorden talesman för den demokratiska falangen. Snart ska rörsanering planeras – men före det bör beslutsfattarna inse sin egentliga uppgift och sitt uppdrag.

De där rönnarna har nämligen inte bara visat sig vara symboliska utan också toppen av ett isberg … så det verkar bli en turbulent höst här i gränden ….

På måndag håller styrelsen möte – men före det ska vi ta en lugn söndag. Än kan man äta ute på balkongen många veckor, men suget efter lite mindre somriga rätter har satt in.

Fast hallon med mascarpone – det ger vi upp först när inte ett endaste färskt hallon finns till salu i hela stan!