Slavarnas högtid – så kallades faktiskt Allhelgonadagen tidigare i Svenskfinland. Man hade vid denna tidpunkt av hösten avklarat alla de stora arbetena och det var dags för tjänstefolket att få sina friveckor. Man gifte sig ofta då, gick på marknad, ställde till kalas och bytte arbetsgivare – om det var så det kändes.

Jag älskar denna tid av året när allt börjar smyga sig mot advent. Som dagens predikant i domkyrkan, Heidi Jäntti, sa är bibeltexterna denna tid av kyrkoåret mörka och lite rannsakande. Man ska tänka efter, man ska fundera över var man står och vad man värderar.

”All tid numera går åt att rätta det som är fel”, är en kommentar jag minns från veckan som gick. En professor emeritus yttrade dessa ord i en diskussion – och jag kunde bara hålla med. Så känns det nu på gränsen till pensioneringen för mig också. Man vill mana alla till att läsa in sig och ta reda på och inte uttala sig utan kunskap. Men dessa maningar borde sakna inslag av grinighet och bitterhet. Man vill bara välvilligt förmedla livsvisdom.

I veckan fick jag nämligen igen bita ihop då min kunskap – nu från högre ort – utnyttjats på ett ogrannlaga vis. Plötsligt blev mitt pressmeddelande en annan persons festtal, no more said.

Men vad göra? Fira slavarnas högtid är väl receptet! Lägga sig på sängen med deckare och jultidningar. Festa på fiskar Ronnys skagenröra inköpt på Reko i Olars – det har blivit en njutning varannan vecka nu. Och sen firade vi allhelgona med Mac Donalds-lunch med barnbarnen och besök på Sandudd begravningsplats med dottern (och fina magen, vad jag längtar efter den bebisen).

Vi prydde fint med granris och lyktor och funderade över alla som vilar i gravarna. Det är inte bara glada minnen som kommer en i sinnet vid den vandringen. Men något speciellt är det med allhelgona – en tanke av försoning dominerar. De bortgångna vi inte hade så lätt med – kanske försökte de ändå sitt bästa, eller kunde inte agera på annat vis.

Ett ljus och en tanke är de värda hursomhelst. Och jag hoppas de i livet fick tillräckligt skagenröra och goda diskussioner!