Tidsanvändningens metamorfos har nått mig – pensionsåldern! Därmed har jag kommit till insikt om att jag nu råkat in i något som kan karakteriseras som den ”andra slukaråldern”.

Plötsligt har jag tid, kan kasta mig på sängen bara för att läsa, mitt på blanka närsomhelstdagen.

Jag beställer på minsta incitament böcker till närbiblioteket. En läst recension eller presentation kan leda till en vidunderlig läsupplevelse och till och med till en livslång författarrelation. Och jag vet ju att biblioteksbeställningar renderar författarna intäkter. På dotterns uppmaning registrerade jag också mig själv i Sanasto-systemet ifjol – och kunde glad registrera några tior royalties för min enkla produktion.

Jag hade inte riktigt insett att jag i min tjänstgöring på arkivet var så duktigt texttrött. Allt jag jobbade med var ju skrivande och läsande. När kvällen kom orkade jag inte mer intag av texter, jag förstår nu varför.

Men i och med pensionen är jag som ett barn på nytt – slukar böcker men lust och gamman.

På tre språk parallellt som vanligt, svenska, finska, engelska. Mazzarella, Boucht, Obama, (Anja) Snellman – alla finns på beställningslistan. Just nu. Och volymerna nedan är jag snart klar med.

O klang och jubeltid!