Hade inte tänkt på att den som bara vandrar här hemma och som har semestrat i flera veckor också kan bli vårtrött. I hufvudstadsdraken kunde man i dag läsa en artikel som mångsidigt förklarade varför övergången till det efterlängtade ljuset kan innebära att den personliga biologiska klockan inte hänger med. Man blir trött, t.o.m nedstämd och deprimerad – i rak motsats till den eufori solsken och värme rent logiskt kunde tyckas medföra.

Mina symptom är inte dramatiska – jag är bara oerhört gäspig. Och så rinner näsan pga nån obestämd pollenallergi.

I artikeln rekommenderas långa promenader i solskenet. En sådan företog jag i går med dottern och barnbarnet O. Vi vandrade längs Esbovikens strand, vi drack kaffe på ett trevligt litet kafé mitt i bostadsområdet – Kanelipulla – Kanelbullen heter det – och bullarna var pinfärska. Vi gick till ett loppis för barnkläder och jag inhandlade några  plagg åt O – för bara en tia.

O är förresten den bästa ljusterapi en pensionär kan tänka  sig. Efter resan till Gran Canaria där hela familjen myste ihop en vecka är gossen ett enda leende. Det kan också hänga ihop med att livet är skoj när man lärt sig svänga sig från rygg till mage och det börjat serveras intressanta puréer till lunch.

Det är härligt med barnbarn i olika åldrar! Spännande att följa stora flickornas väg mot högstadiet, språkval, nya tänkbara hobbyer.

I dag blir det träff med körväninnan, på ett av huvudstadens vackraste caféer, Esplanadkapellet. Ska ströva en stund i solskenet före det, enligt artikelns ordination.

Morgonens nedstämda ton hänger ihop med något annat – branden i Notre-Dame. Den hemska händelsen fyller mitt FB-flöde – den helgedomen är en symbol för så mycket i mänsklighetens kultur att ingen kan känna sig oberörd. Jag söker febrilt i flödet efter kommentarer om att förödelsen inte är fullständig, att uppbyggnadsarbete har en chans.

Vad ska jag illustrera detta inlägg med – det får bli en bild av trakteringen inför min dambjudning i helgen. En pensionär hinner söka recept i veckotidningar och baka hela dagen. Några pastejer blev kvar till värdinnans tisdagslunch också. Som eventuellt kan intas i solen på balkongen.