Talesättet ovan påmindes jag om via en Instagram-uppdatering gamla arbetsplatsen SLS gjort i dag, med hänvisning till min ordspråksbok. De publicerade en annan variant, upptecknad i Pedersöre, medan rubrikens text kommer från Ekenäs. I alla delar av Svenskfinland har man understött tanken att det är bäst att dra i gång veckan utan brådska och stress.

Efter gårdagens festkväll med EU-valvaka och vidunderlig ishockeymatch var jag speciellt glad att kunna unna mig en sovmorgon. Så icke kära maken, kvart före sex var han uppe och kokade kaffe, kraken.

Själv har jag bara tassat runt hela morgonen. Bytt lakan, tömt diskmaskinen, gottat mig åt morgontidningarna – och speciellt de sociala mediernas kommentarer av gårdagens begivenheter.

Det är regnsjukt ute, få se om jag alls går ut i dag – kanske en liten sväng till biblioteket.

Weekenden var fylld av säsongens återkommande evenemang – Margretebergs trädgårdsdag och barnbarnet T:s dansuppvisning. Sen var det fin gudstjänst med alla de bästa sommarpsalmerna och besök hos svärmor på hemmet. Det går stadigt neråt där med komihågen och livsgnistan. Fazers bästa och vindruvor hämtade vi med oss, som vanligt. Det skulle vankas sånguppträdande till eftermiddagskaffet, det såg hon fram emot.

Nu serveras snart lunch, morotsplättar och sallad och nånting fjolligt jag har bandat på TV.

Resten av veckan har jag lite mera tidtabeller, i morgon körfestival på Operan, på onsdag lilla O och fredag lunchträff. Däremellan Kristi himmelsfärds dag – hurra för helgdagar mitt i veckan. Fast det ju egentligen inte är nån skillnad för en pensionär.

Ingen bråsko på Sökögränden 16!

En bild från gårdagens dansuppvisning. T är inte med i detta nummer, när hon dansade fick ingen kamera störa mommens koncentration. T var jättebra – mommen som alltid varit dålig på att koordinera rörelser var full av beundran.