Dottern bjöd familjen på en kryssning till Tallinn i går – ja svärsonen befann sig på arbetsresa i London, men vi sex andra gav oss i väg.

Jag sjunger ju regelbundet den estniska huvudstadens lov i min blogg och skall åter avge en liten rapport. Hur ofta man än seglar över viken finns något nytt och intressant att uppleva där, det är visst och sant.

Vi åkte Viking denna gång och tiden i land blev inte så lång. Men med lite organisation och preferensfördelning fick alla ut något. Tallinn hör förutom London och Stockholm till de städer där vi har laddningsbara resekort, bara att hoppa på spårvagnen, alltså.

Fyra av oss hoppade av vid Viru Keskus för shopping, mofa prioriterade en av sina favoritbokhandlar, Rahva Raamat, där är hans vetenskaper är väl företrädda. E, T och lilla O kollade klädutbudet.

Mitt planerade mål denna gång var en utställning av den georgiske konstnären Pirosmani – hans verk ser man sällan i ”levande livet”. S gjorde mig sällskap och vi åkte spårvagn ända ut till Kadriorg. Utställningen var liten men utsökt, efter ett hastigt besök fick vi ila tillbaka till spårvagnen.

Restaurangutbudet i Tallinn är stort och ständigt växlande. Vi hade bokat bord på Mini Burger Factor, mitt i gamla stan. Konceptet tre valfria miniburgare med passande ölsorter till var perfekt för oss vuxna, flickorna valde också småburgare – pommes fritesen och batatchipsen var smarriga. Rekommenderas!

Sen fick vi dra oss mot hamnen, men ännu en kulinarisk finess hade dottern hittat: glass på Gelato Ladies, det svalkade i den vid det här laget tropiska värmen.

I yran på båten var det skönt att dra sig tillbaka till en egen hytt – härligt för både äldre och yngre passagerare. Fast resan tar bara 2,5 t är det långa stunder om de ska tillbringas i karaokebaren eller mitt i villervallan i matserveringen.

Här tar gruppens äldsta och yngsta igen sig en stund medan de övriga resenärerna tar sig en lugn titt på utbudet i parfymaffären och chokladshopen.

Ja, en räkmacka hör ju alltid till på utresan, förstås. Och skålar i bubbel och läsk utbringades för researrangören som just fått ett lyckosamt besked vad gäller stipendieansökningar.

Hastigt kan vara riktigt lustigt, det också!