Skönt med regn och mulet. Tillåtet att sitta inomhus och uggla. Fast det är det ju jämt för pensionären förstås. Fritt fram med att göra ingenting.

Som vanligt sitter vi i köket med våra paddor och datorer, maken och jag. Nos mot nos vid köksbordet. Vi har ett litet arbetsrum med varsitt skrivbord, ändå sitter vi oftast i köket och pysslar till bruset av diskmaskinen.

Den första sommaren som pensionär börjar dra mot sitt slut, höst i antågande och därmed tankarna på planering och strukturering av de lediga timmarna. Jag har redan insett att en pensionär omöjligt kan förstå hur det hanns med förvärvsarbete. Dagarna flyter iväg, den ena efter den andra, ibland får jag kolla i almanackan vad det var jag tog mig till i går.

Fortfarande tycker jag det är skönt med weekend, fast den inte kontrasterar mot tidigt uppstigande och stressiga arbetsdagar. Söndagen är ännu mer vilodag än resten av veckan, därtill helgad.

Har du tänkt på vilka Arbis-kurser du ska delta i, frågade klasskamraten, likaledes rätt nyblivna pensionären mig när vi råkades häromdagen. Hon och maken hade redan botaniserat i det digra utbudet. Gäller att vara snabb, det bästa går fort åt.

Nej, kurser får anstå denna höst, har jag bestämt. En ny kör har jag tänkt hoppa på, med övningar dagtid.

Jag har fortfarande en del bök med den stora festboken kollegan-väninnan och jag håller på att ge ut.

Allt mer sugen på släktforskning blir jag, småkusinen och jag har så smått börjat samla ledtrådar till vår gemensamma förfader kammakarens liv och aktiviteter.

Sen har jag fortsatt mitt projekt ”se klassiker på Nationalteatern” med inköp av pensionärsbiljett till Tjehovs Måsen, matiné såklart, vi gamyler vill inte röra oss ensamma i stan sena kvällar. Bokade också La Boheme åt maken och mig till julveckan, en pensionär hinner kolla in vad som är på gång och försäkra sig om de där billigaste och bästa biljetterna på tredje hyllans andra rad i mitten.

Smått plottrande med det ena och andra alltså, skamlöst njutningsfullt. Några resor i sikte också, skolresa till Coventry med maken, hans kolleger och elever, en kryssning till Stockholm med dottern och O, kanske kryssning med maken och hans fysikerförening senare i höst. Julmarknadsresa till Köpenhamn med hela klanen.

Barnbarnen, i spännande olika åldrar hinner pensionären med på ett nytt sätt. O och jag ska hänga tillsammans när mamma poddar eller skriver. S och T gör vi olika saker med, som i går besöka Medeltidsdagen vid Helsinge kyrka. Bågskytte och lergöksmålning för S, plättar för båda, kyrkobesök för T och mommen.

”Klarar dina knän att klättra upp på läktaren”, frågade T omtänksamt, och la till i samma veva ”fast när mommen ser en spännande trappa i en intressant kyrka glömmer hon att hon har dåliga knän och bara klättrar”.

De känner mormorsgumman.

Så liv drar mot höst, både konkret och bildlikt.

Oj vad det stormar i björkarna utanför köksfönstret. I dag håller vi oss inne.

Och fixar hamburgare till lunch. Tar en liten tupplur.

Livet är dock härligt. Och till september är det faktiskt ännu tre veckor!