Fredag igen – och Tomas Ek i morgonradion. Han ska i princip ta emot evenemangstips, men en och annan inringare vill bara prata om nånting random, höra en annan röst, kanske. Tomas hanterar samtalen skickligt och lotsar vänligt iväg diskussionerna mot ett slut.

Finlandssvensk vardagsmorgon. I övrigt aviseras i sändningen tiotals evenemang på olika håll. Det är imponerande hur mycket folk ordnar och ställer till. Man blir helt matt inför rapporteringen.

Mommen Ekrem har igen betat av veckans evenemang, nu återstår bara kulturdelen med Cranach-utställning i eftermiddag och Tjehovs Måsen på Nationalteatern i morgon.

Varje dag i veckan har åter haft sina programpunkter. På måndag var det intervju om skolfesttraditioner för Utbildningsverket, tisdag lunch på lokala caféet Menita där E, O och jag försöker dinera så ofta vi kan – vore trist om det härliga upplägget inte skulle bära sig – stans bästa soppor och nybakat bröd! Sen var det ren dags för barnbarnet S korta besök i väntan på att konstskolans lektion inleds. Vi brukar hinna med lite nyhetsutbyte om livet i Storängens skola, kanske genomgång av nån läxa och ett parti kortspel, Klöver 7 blev det denna gång.

Onsdag är dotterns podd-inspelningsdag – då blir det umgänge med O som varje vecka lärt sig nya konster och denna vecka fått två nya tänder! Försöker promenera vad jag hinner och det går ju bra med barnvagnen. Tycker faktiskt (peppar, peppar) knäna är lite bättre nu, umgänge med en tiomånaders gosse medför ju också vardagsmotion på andra sätt.

Igår besökte O och jag – medan mor klippte håret – biblioteket Ode, barnhörnan i tredje våningen. Ett tjugotal barnvagnar stod parkerade kring lekplatsen där en mängd småttingar kröp omkring mellan mödrar och fäder som satt och umgicks på den mjuka mattan. Vilken härlig plats Ode är – en sån ruljans bland bokhyllorna! O tog sig ett mellanmål och kröp sen vidare i den nya spännande miljön.

Körövning blev det ännu på eftermiddagen. Julsånger på gång. Första glöggmuggen avsmakades också i veckan och en adventskalender jag beställt från London anlände – levererad ända till dörren.

Paus i bokförfattandet var det denna vecka, faktiskt. Så jag hann röja lite hemma också.

Nu har Tomas Ek satt på musik för att kunna dra andan lite inför nästa telefonsamtal. Sista kaffeslurken är uppdrucken. Några böcker av nobelpristagaren Olga Tokarczuk är beställda till närbiblioteket. Klockan drar mot halv tolv.

Ingen paus mellan frukost och lunch i pensionärens tillvaro. Det kallar jag lyx!