Den rubriken betyder i vår familj något annat än den tyska ölfestivalen. Oktober tenderar bli en evenemangfylld månad, med skolornas höstlov och Helsingfors bokmässa som huvudpunkter. Och annat roligt är på gång också, första gången deltog nu T i Operation Dagsverke och O hoppade på församlingens småbarnsgrupp Sång och lek.

Dagsverkesinsamlingen tycks ha startat i Finland 1967, Wikipedar jag fram och det var under de första åren mommen deltog – bland annat med att städa hemma hos far – i sällskap med klasskamraten Paula – minns du det?

T hade valt att komma hem och agera hushållerska åt mommen. Hon tillredde lunch åt hela familjen och hjälpte till med att se efter lilla O. Mamma satt och skrev på närbiblioteket, S och mofa kom farande hem lagom till lunch. Och lunchen gick inte av för hackor! Vi serverades mustig grönsakssoppa – lagad från grunden – och scones som smalt i munnen. Därtill svepte T ihop en smarrig pannkaka. Mommen och O kunde bara sitta och titta beundrande på kockens kompetenta framfart i köket.

Skolan hade valt att understöda WWF detta år. Roligt att detta projekt håller i sig.

Dagen innan testade mommen och O församlingens lekgrupp i kapellet ett stenkast bort. Första besöket gav mersmak! En liten sångstund följdes av fri lek med ett berg av spännande nya leksaker. Det serverades kaffe med dopp åt mammorna och mommen. En sån här grupp hade jag verkligen varit betjänt av för 39 år sen, men det är ju skoj att få vara med nu i annan roll.

Höstlov följde med Paris-resa för flickorna och mamma. O, far, mofa och mommen höll ställningarna hemma. Och nu drar Bokmässan igång med sina arrangemang, gäller att hålla tungan rätt i mun när man navigerar i almanackan.

Och jo, vi har ren börjat köpa julkalendrar och jultidningar. Jag hör det dova mullret från de läsare som tycker att det är väl tidigt. Julstart var det på Ikea också och i Paris hade man plockat fram pyntet på varuhusen.

Äntligen – tycker jag!

En speciell godsak förgyllde också Dagsverkes-lunchen – nämligen det fina choklad-loket mofa förärades av eleverna som tack för studieresan till Coventry i september. Efter att nogsamt ha fotograferingsdokumenterat den fina produkten åt vi upp den i ett nafs!