Ugh, det är måndag och skruttigt på olika vis. Diskmaskinen tömmer inte ut vattnet (jo, alla filter är kollade) så det blir att vänta på service hela dagen. Inte fick jag beställt tid för influensavaccinering heller, bokningssystemet ligger nere för reparation det också.

Bildförslagen till Stora festboken fick jag ändå inskickade och några räkningar betalade. Sen piggade jag upp mig med senaste avsnittet av Solsidan.

Helgen tillbringades inomhus, både maken och jag hade mycket att göra och det var usligt väder. Farsdagsuppvaktning blev det, T hade bakat läckra sirapskakor, S målat ett kort och lilla O viftade med en flagga med texten HURRA! Livfullt var det!

När deputationen dragit vidare lagade far i huset middag: fransk löksoppa och grekisk köttfärs blev det. Samt som seden bjuder, frågesporten Duell i HBL till startbubblet.

Vi är heltända på olika quizar i detta hus. Duellen på söndag – då är det jag som svarar, YLES: aktualitetstest på fredag – då är det maken som svarar. Däremellan blir det Dagens nyheters språktest, historiska test och nyhetsfrågesporter från svenska medier – samt alla enkäter som förmedlas via FB – på sistone har det gällt Guy Fawkes-night, Svenska dagen, fars dags historia, Berlinmuren … En del saker är helt självklara – men i nästan varje enkät finns nånting nytt, nåt ingendera av oss haft koll på.

Minnet och kunskapen tränas samtidigt som det är nöjsamt! En liten ritual är det också – att strukturera upp kvällen med programinslag, liksom. Att försöka hålla fyra alternativ i minnet samtidigt innan man svarar kan väl inte vara illa som träning av de mentala funktionerna. Koll på förståndet, i den mån man själv kan påverka saken.

Tradition är detta definitivt – det påmindes man om i lördags när vi såg Jesper von Hertzen (som numera hittar på frågorna i Duellen) intervjuas i Akademiska bokhandeln. I tjugo är har han nu skött frågesporten – som redan inleddes fyra år innan han tog vid.

Tänk att vi förgyllt söndagsmiddagarna med detta i ett kvartssekel snart! Det betyder ju att vi när det hela startade var lika unga som quizmakaren Jesper – och dottern E för den delen.

Tanken svindlar lite!

Måste knäppa en bild av mannen bakom vårt förträffliga söndagsnöje!