Håhåjaja. Några dagar till jul. Sitter och lyssnar på Tongåvan med alla hälsningar och julmelodier. ”Istället för julkort sänder vi hälsningar till alla vänner och släktingar”, mässar programledaren gång på gång. Själv gläds jag åt de julkort som droppat in och som snart ska hängas upp i vardagsrummet.

Jag är fortfarande förkyld och ganska trött.

Vi kom iväg på årets första och enda julkonsert – i lilla kapellet i backen. Många sånger som fick ögonen att tåras igen – och till slut fick man sjunga Härlig är jorden unisont. Jag märkte till min glädje att jag kan hela texten utantill – också på finska.

I morse packade jag julklappar med förmiddagsradions ring in-sändning i bakgrunden. Hög mysfaktor i mitt kök.

Sen kom maken hem från sin sista julfest. Han hade varit ett av motiven när man bakade pepparkakor i skolan. Två stora plåtar med ”Leif-pepparkakor” hade han med sig hem. Vi blev båda väldigt tagna, på en liten kaka stod t.o.m. texten ”Fru”!

Sen har maken kokat konjakssenap och om en stund ska vi skriva några julklappsrim.

Ett litet moln över julpysslet är arbetet med Festboken (det förbaskade om än kära opuset). Naturligtvis infaller slutspurten i juletid – jag tycker det ofta är så att slutspurter infaller i juletid. Nåt magiskt där? Också det segdragna ansökandet om intressebevakarskap för svärmor verkar få sin lösning just före jul. Kanske vill man ha skrivbordet städat inför det nya året?

I morgon hoppas vi på en liten tur till Borgå, och en liten gran borde man väl också skaffa. Men inte en liten krukgran som kostar 70 euro! Det får bli nån enklare ruska!

Än återstår handlande av julmat, tillagande av vissa rätter, röjandet av köket så nån människa ryms kring middagsbordet på juldagen.

Och så bara måste jag få chansen att komma iväg till kyrkan på fjärde advent!

På måndag måste vi komma iväg till svärmor en sväng – vi har varit så förkylda så det bara inte går att besöka äldreboenden. Hon meddelade att det är slut på Fazers blandade. Jag har köpt två påsar. Och åtminstone ett barnbarn har lovat haka på och lysa upp julhälsningen än mer!