Nyårsafton redan! Nyss satt man och klickade hjärtan till FB- vännernas julhälsningar, nu står nyårssalutationerna i turen.

Lite dåsig är jag efter en tupplur, vi är fortfarande hängiga med vår flunsa maken och jag. Han tillreder olika intressanta tapas-rätter för kvällen i köket, det skramlar lovande. Jag sitter vid paddan och tittar ut över mörkret mot Tallinn. Några glittrande fartyg glider förbi i horisonten. Klar sikt, TV-tornet blinkar, kustlinjen blänker till här och där.

2020. Ett roligt årtal att skriva. Länge sen allt möjligt – t.ex. millenieskiftet. Och länge sen jag jobbade, 9 månader sedan jag klickade ”annan orsak ut” på jobbets Timeconapparat.

Det har varit ett fint år. Många resor i olika kombinationer av familj, mycket umgänge med herr O, nu 1 år 1 månad 11 dagar. Mycket prat och skratt med stora flickorna T och S. Många trevliga träffar med gamla vänner och nya vänner.

Ett evinnerligt träl med Festboken, testamentet och eftermälet, det knoget går över årssskiftet, sen väntar den hemska processen med recensioner och omdömen. Fast jag orkar inte bry mig så mycket om sånt numera. Håll till godo, eller som man på finska säger ”ota tai jätä”. Nu är det ändå dags för nya krafter att ta över och utföra stordåden vi gamla mostrar inte mäktade med.

Tidevarv kommer, tidevarv försvinner, den psalmen sjunger allt oftare i mig nu.

Det är spännande att se vad det ännu kan bli, som jag alltid för mig själv i morgonbönen brukar formulera det ”Gud till ära och människorna till nytta och förnöjelse”.

Se nu blev mommen riktigt högtidlig i formuleringarna.

Nå, en sak tar jag i alla fall förväntansfullt sikte på!

Jag fick nämligen denna ask i julklapp av dottern. Det första kortet talar om att vi ska bo på den gamla prästgården i Giverny! Nej, men – Giverny?! Mycket riktigt – vi ska besöka Monets trädgård på orten – min eviga dröm har varit att komma dit! I slutet av april då allt blommar! Det hela blir inte sämre av att vi också övernattar en natt på härliga Auberge Flora i Paris, det lilla hotellet med sina personliga rum, vänliga personal och läckra frukostar.

Jag tar så sikte på Giverny! Ska plugga Monet och damma av obefintliga franska glosor hela våren!

Men först en del annat – och nu börjar det dofta smaskigt från köket. Maken gör invecklade röror och rätter med tomater, dadlar, bacon, mandlar, paprikor, örter … sån mat fördriver säkert förkylningar.

Gott nytt år kära ni som läser mina små texter! Måtte ni få ett år där mycket finns att ta sikte på – i goda tecken! Måtte 2020-talet bli något bättre för hela världen.

Hu, där dög högtidligheten upp igen! Denna afton stämmer en ohjälpligt till såna tongångar!