Resa i hemlandet – det är ju ett ideal i dessa tider. Inga flyg, inga båtar behövs för att komma till intressanta miljöer och uppleva nya saker. Man kan t.ex. ta bilen till Tammerfors från Esbo, knappa 200 km.

Varför Tammerfors? Ja där finns mycket att uppleva, det vet vi från tidigare trippar. Men denna gång var det UMK-finalen, Finlands eurovisionsuttagnings slutfest som var målet. Dottern hade gett oss ”juontajien vieraat” (presentatörernas gäster) -biljetter, hon och kollegan Johan skötte som vanligt det svenska referatet.

Så vi gjorde en liten event av det hela, bokade rum på Hotell Tammer, legendariskt, mångomtalat och prisat – och värt alla superlativer. Vänlig service, elegant miljö, god mat på restaurang och vid frukost, bekväma sängar – Tammer blir det definitivt igen om man har ärende till staden kring forsen.

UMK-finalen var en rolig upplevelse för oss som ju vid det här laget kan kalla oss entusiaster i sammanhanget. Jag tycker musiktävlingen är en härlig årligen återkommande sammanhållande faktor – och det känns tråkigt att det bara blir fokus på att vinna. Skoj med olika länders varierande musiknummer – bäst gillar jag att man sjunger på originalspråk. Denna brokiga sångfest har för övrigt genom åren gett oss många fina låtar – av vilka de flesta ju aldrig vann det år de var med och tävlade.

När festen med tiden utvecklats till en manifestation av mångfald i alla regnbågens färger har det hela fått ett ännu positivare och viktigare stuk.

Så vi klappade och viftade och jublade åt samtliga deltagare precis som programledaren i studion uppmanat oss göra i sin introduktion till kvällens program innan TV-kamerorna slogs på.

Efter en tight omröstning där en något otippad låt vann över förhandsfavoriten blev det dags att söka sig tillbaka till hotellet där grannlandets Melodifestival kunde beskådas som kontrast och komplement till kvällens tillställning.

Se det var en riktigt bra liten resa! Känns som man varit betydligt längre bort och nu landar man i vardagen med nya krafter. En vardag där nyheterna just nu huvudsakligen är dystra och oroande. Nu ska vi sjunga och hålla ihop känns som viktigt budskap. Och jobba på att skapa en värld där ingen är förlorare.

Här glammar tre medlemmar av klanen Ekrem-Frantz! Lektor Ekrem tar plats i bubbelkön bakom två stiliga resliga ”Erikor – härligt med folk som satsar! Mommen noterar att det definitivt blir aktuellt att inhandla ett lite grannare läppstift!