Måndag är den dag jag gillar minst, vare det kristid eller ej. I morse när jag vaknade kom ordet ”missmod” mig i hågen. Nedstämdhet, modfälldhet, betryckthet, det finns många talade synonymer.

Jag som sover som en stock i allmänhet fick ingen ro i natt. Mardrömmar hela vägen: det stod en skrämmande karl i vardagsrummet, lilla O tappades bort på Stora Äpplet.

I almanackan finns bara notationer som beklämmer och lite skrämmer: gynekologen och ögonläkaren hör alltid ihop med denna tid på året. Hoppas de är friska.

Sen kom posten, goda nyheter att maken efter evigheter av utredningar äntligen utsetts till intressebevakare för sin mor. Men vilka buntar papper att fylla i. Intyg på det ena, bevis på det andra. Eventuella dokument som finns på seniorboendet hos svärmor kommer vi ju inte åt i dagens läge heller.

Svärmor själv är inte på det klara med nånting mera. Vi får fylla i så gott vi kan. Egendomar är i livets slutända inte en själv till glädje och de anhöriga bara till besvär.

Dotterns samtal piggade upp. Lilla O, ett år fyra månader, har på de två veckor vi inte setts lärt sig gå stadigt, han gungar och åker rutschbana i parken, han kan baka sandkakor och på en liten filmstump såg jag att han nu preciserat kan pricka in ett stearinljus i ljusstaken – en konst som fick honom att skratta högt av belåtenhet.

Missmodet lättade något vid det här laget.

I övermorgon är det första april. Jag misstänker att skämten i år kan vara svåra att yxa till så de förnöjer och inte förargar. Den stora mängden fake news i dagens informationsflöde har ju redan tidigare år förorsakat en viss minskning i skojandet. Sant och falskt är inte som förr.

Fast vem vet – kanske det blir rena skämtfyrverkeriet i år. Folkloristen följer läget.

Maken har sått påskgräs och jag planerar odla kryddörter av alla de slag på balkongen i sommar. Högst sannolikt hålls man ju hemma och kan vattna dem regelbundet. Nej, den sista kommentaren var inte avsedd att uttrycka missmod, utan anpassning till situationen.

Om du har en trädgård och ett bibliotek har du allt du behöver, sa ju redan Cicero, det läser jag på min kylskåpsmagnet varje dag.