Vi har bokat sommarresa, juni 2021. Till Syditalien, Tropea heter den lilla staden. Där finns kyrkor för mommen, en trädgård och bra öl för mofa, snäckor att plocka för S, god mat åt O vars första mening var ”mera pizza”, aperitifer åt mor E och hoppeligen ett historiskt museum för T.

Tror jag resan blir av? Jag har en lika god uppfattning om det som läsaren. Men nu vill det drömmar och fantasier till om vi ska klara denna vinter. Och Aurinkomatkat måste understödas – det känns tryggare att i detta läge ha en resebyrå att luta sig mot än att snickra ihop resan själv som vi brukar nuförtiden.

Annars har måndagen börjat som den brukar, veckans slasigaste dag som jag tycker. Det var mammografi till att börja med – än är jag i den åldern att jag bjuds på den undersökningen.

Sen stod det ”skura badrummet” i min veckokalender och nu snurrar några tvättmaskiner. Jag ska titta på ”Det sitter i väggarna” på SVT-play som belöning om en stund.

Posten damp ner också, räkningar och reklamer. Och ett brev från försäkringsbolaget Fennia adresserat till en man med efternamnet Lillås bosatt i Tjöck! Det var en rejäl miss av vårt utomordentligt opålitliga postverk – dryga 300 kilometer fel! Blir promenad till postlådan i eftermiddag så inte herr Lillås drabbas av straffböter.

Annars har jag skrivit in mig i Finlands släkthistoriska sällskap och blivit trollbunden av de digitaliserade kyrkoböckerna. Nu tråkar jag ut familjen med mina ständiga fynd – vad sägs t.ex. om att min mormor Hilda Maria f. 1890 som fadder hade en prästgårdsdräng med det intressant klingande namnet ”Gustaf Maurits Appelsin”, honom har jag aldrig hört nämnas tidigare.

När jag börjar slå i kyrkböckerna ilar timmarna iväg. Fantasier och funderingar utanför coronabubblan erbjuder sysslan också.

Kanske vår färd till Syditalien inte blir verklighet denna gång. Kanske vår bekantskap med landskapet Calabria kommer att inskränka sig till Pepperoncini-burken maken hittade i Berghälls saluhall.

Kanske och eventuellt är ju allt nuförtiden. Men som man sa i Tel Aviv i samband med Eurovisionen 2019: ”Dare to dream”. De orden har blivit mitt nya mantra!

Den burken gav mersmak, kan jag lova!