”Måtte vi alla hitta ett nytt perspektiv på tillvaron 2020 -liksom vår O som första gången konfronterades med McDonald´s lekrum”, skrev jag hurtigt i ett inlägg 1 januari 2020.

Jag visste inte då hur många nya perspektiv vi skulle komma att möta under året som nyss börjat.

Som många andra får jag nu skriva ett inlägg där året 2020 – det kanske märkligaste i ens levnad – utvärderas. Hjälp får jag av den film med årets bilder Nätet leverar varje användare.

En härlig film var det! Många minnen dök upp! Årets stora resa gick till Åbo – med många nya upplevelser och attraktioner – som biskopsborgens ruiner i Kustö och Klosterbacken i Åbo.

Utfärder i närregionen gav fördjupad kunskap: inte hade vi tidigare tittat närmare på Brändö gård, Turholmen eller Kejsarens sten i Sökö.

Aldrig har man så uppskattat körsbärsträdens blomning i Medborgarparken nästintill eller promenader i parken kring Träskända gård. Eller alla möjliga fornlämningar och naturfenomen man aldrig förr haft tid för då utlandsresorna lockat och fyllt semesterdagarna.

Ett sådant år blev det – inte så lyckat för oss som gav ut böcker kanske. Stora finlandssvenska festboken hann dock firas med release i Vasa och ett antal digitala evenemang.

Men nog är det annat att träffas ansikte mot ansikte, höra applåder, se miner – och himmel och mirakel -skaka hand och kramas!

Nytt år – men inte går ju pandemin enligt almanackan fast det symboliskt känns att vi vänder blad.

Vad skulle jag längta mest efter i år om allt vänder?

Att få skåla för Festboken med de forna kollegerna. Och att resa nånstans med barnbarnen – vi är såna optimister att vi bokat några resor till södern – vad är värre än att avboka om det krävs?

Och kanske mest – att få delta i äldsta barnbarnets konfirmation i augusti. T valde skriftskolan, och på hennes fråga om mommen blivit mycket besviken om hon valt bort detta fick hon svaret att var och en måste fatta egna beslut – men att mommen gläds storligen över att beslutet blev positivt!

Kanske får Bullgummorna och Damgänget ses på något vis också vad det lider! Och sen blir det årets höjdpunkt – rörsaneringen med alla dess kringelikrokar och virvlar! Flytt och packning och hela vidunderliga fadirullan!

Kanske åter ett år med nya perspektiv – som för vår O på bilden nedan för ett år sen!