Höstlovet är firat – med hotellkryssning till Stockholm. Två år sen sist, faktiskt. En underlig bubbla mitt i pandemin kändes resan som. Det var liv och rörelse på båten och munskydden var sporadiska, utom på personalen.

Man kan inte äta smörgåsbord utan att köa och stå nära. På något sätt kopplade man bort Coronan en stund, trots att den givetvis känns lura i knutarna. Speciellt i Stockholms centrum där det verkligen kändes ”som vanligt”. Jag vet inte om det är bra eller illa – nu är ju siffrorna i Sverige igen lägre än t.ex. i Finland – och kära Estland.

”Håll avstånd” manade diskreta skyltar här och där. Fort tog man seden dit man kom och lämnade munskyddet i fickan. Också i tunnelbanan och på museerna och i den vimlande frukostbuffén på hotellet.

Det kändes underligt med den annorlunda stämningen. Kanske det är en specifik Stockholms-stämning, vet inte. En märklig påminnelse om hur det brukar vara. Inga coronapass ska visas upp som i hemlandet och i Tallinn, men nog rätt mycket handsprit överallt.

Nå det kändes skönt att se lite utställningar igen – Nordens Paris – NK:s franska – förtjuste mor och mommen medan mofa och flickorna besökte Vasa-museet. Medeltidsmuseet blev det också och för familjens tekniska duo, mofa och S Naturhistoriska riksmuseet. Julklappsshopping för oss andra – och ett glas champagne respektive en kopp varm choklad på NK:s posha servering.

Det är för övrigt lustigt att när man blir äldre kan man bli ung på nytt – – åtminstone i Stockholms lokaltrafik och vissa museer. Där betalte barnbarnen och vi gamyler samma rabatterade pris – eller gick gratis allihop!

Dottern hann med besök på sitt förlag – Bonniers – medan vi andra plöjde fram i Gamla stan. Västerlånggatan har blivit en enda lång rad av turistbutiker – inte var de så många förr. Men i övrigt är det nog specialaffärernas mångfald som gläder en i kungliga hufvudstaden.

Söndag morgon vandrade vi sedan åter in i terminalen i Helsingfors, visade snabbt och behändigt upp coronapassen och plockade fram munskydden. I dag ser jag att masktvånget även här har modifierats till ”rekommendation”.

Tillbaka i rörsaneringskalabaliken. Min lista över saker som ska åtgärdas innan flytten till hotellet inbegriper i detta nu 35 punkter.

Men vi ska också fira bokmässa, det blir kanske en liten ”bubbla” till. Man får njuta av allt som låter sig genomföras, följa myndigheternas beslut och lägga det hela i Herrens händer – vad annat kan man? När allt är mer eller mindre kaotiskt, både i det privata och i det globala!

Nu har också S vuxit förbi mommen som i likhet med Teskedsgumman tycks krympa lite dag för dag.