”Kör långsamt, herr chaufför jag ber, ty detta är minnenas kvarter …”. Den Family Four låten kom jag att tänka på under makens och min senaste tur till gamla hembygden i norra Helsingfors.

Södra Haga, Norra Haga, Gamlas – så många minnenas kvarter. Kyrkor där dop och vigslar och körkonserter gått av stapeln, köpcentrum med mysiga kaféer, frisörsalongen jag frekventerade i tiotals år, parker där generationer har lekt, det egna höghuset med sin fina gård, den stora eken …

Kör långsamt, vad står på – hela köpcentret tycks snart vara rivet! Kör långsamt, hur ser det ut med mögeldrabbade vigselkyrkan? Kör långsamt – vad håller på att hända här …

Så många förändringar att ta in. Också under denna lilla tur.

Detta är förändringarnas höst. Tömma, packa, sortera, reda upp. Saneringsdundret kommer allt närmare. Bara några få familjer bor kvar i trappan nu. Det lyser inte i många fönster när man kommer hem på kvällen.

Uppbrottstider. Snart Uppbrottets söndag i kyrkoåret också. Sen glittrar det till med advent – var man än befinner sig – Julradion anger stämningen!

Lite glitter var det allt i helgen också när Helsingfors bokmässa kunde genomföras under någorlunda vanliga arrangemang. Möten med människor man på sin höjd sett flimra förbi i FB – nya böcker som producerats i pandemitider och nu kan presenteras och erbjudas en publik som suktar efter läsupplevelser.

Något är sig likt – läslustan. Jag har 30 böcker packade för exilboendet på hotellet. Osannolikt att jag hinner plöja igenom dem alla – men de utgör en mur av trygghet och trevnad i en främmande miljö. Både nya böcker – Bokmässan! – och gamla bokvänner – Barbara Pym – mina egna böcker – jag får fortfarande ibland frågor rörande saker jag skrivit om så det är viktigt att ha källorna med sig.

Och sen dotterns adventskalenderbok – Hemligheten i Helmersbruk! Den får strukturera upp december månad och varsla om att efter jul kommer tjugondag knut – då flytten hem borde stunda, Gud give och hjälpe!

Det får bli slagordet för hösten ”Kör långsamt” – i sakta mak och med lugna tag nås också målet. Vi bockar av en uppgift i sänder på to do-listan!

Att få mötas igen! Få en autograf av författaren, eller en selfie med henne! Det var härligt att se de unga läsarnas entusiasm på Bokmässan!