Det höstas ser jag tydligt från köksfönstret. Den stora björken vid sopskjulet är redan halvgul och löven samlar sig på asfalten.

Noterar i de sociala medierna att många skyr sådana iakttagelser och uttryck där ”höst” ingår. Sensommar ska det kallas – och visst är ju ännu en hel sommarmånad kvar. Men då dagisar och skolor inleds så småningom och med återgången till arbetet för många i bekantskapskretsen vänds dock tanken mot höstligare tider.

På Sökögränden drar ju också liv mot höst, varje år i snabbare takt. Och krafter och fysionomi förändras, ohjälpligt. En milstolpe har nu obönhörligen nåtts – mommen är nuförtiden kortare än två av tre barnbarn, det är bara drygt meterlånga O som inte gått förbi ännu.

Av bilden får man känslan av att det är Teskedsgumman som poserar med två resliga unga damer. Och varje månad ökar avståndet! Jag tycker jag krymper i förhållande till maken också! Göta Petter (som gumman sa i TV i min ungdom) – men det är väl livets gång.

Viktigt är att hålla sin figur i form – några bantningskurer blir det inte, vår mathållning är måttlig och dessa kilon är en väl tillskrivna i detta livsskede. Men i höstprogrammet får inskrivas någon regelbunden motion – simning, lämpligtvis – och regelbundna promenader.

Dessutom gör jag varje morgon den förträffliga lilla ”5 magiska rörelser”-jumppan man fick sig tillsänd några år sen när pandemin startade. Den mjukar upp gumman något inför dagens id, men är magiskt snabbt utförd också.

De resliga töserna på bilden ovan semestrar just nu med sin mor i Berlin. Där hade den yngre hittat något hon skämtsamt tyckte kunde passa mommen och mofa, en kalender med veckogymnastik för seniorer.

Övningar att göra hemma utarbetade av medicinsk expertis – och av pärmbilden att döma med hjälp av redskap var och en har i hushållet – vattenflaskor som hantlar!

Se så pigga paret på bilden ser ut! Göta Petter, nu ska det bli andra bullar av på Sökögränden också!