Dryga hundra dagar kvar till jul – nja det är är ju ett kvarts år det. Men så ser inte FB grupperna Sydämeeni joulun teen och Vi som älskar JULEN på saken. 100 dagar betyder ”snart” och många har redan en hel hög klappar packade. I Finland bakas det jultårtor och fryses ner lådor och i Sverige vill man ha tips på julkransar att hänga på grindar och dörrar. I båda länderna jublar man över små jultecken på butikernas chokladhyllor.

Så långt har inte jag avancerat i mina funderingar, även om jag ser stort fram emot att jula i eget hem igen. Exilfirandet i all ära, men hemma är definitivt bäst. Särskilt i juletid.

Men först ska hösten betas av. Nu har vi ju italienskan som stadigt programnummer varje måndag. Vi läser läxor så det yr om det, klasskamraterna på Sökögränden. Inte är det lika lätt som i ungdomens dagar. Roligt var för övrigt att jämföra höstens språkstudier med barnbarnen – T har börjat läsa franska, S valde tyska. Båda var imponerat förvånade över att mommen i sina dagar skrivit ryskan i studenten. Vi gamla kan överraska ibland.

Sen har vi drottningens begravning att bevista. När vi övernattade hos barnbarnen häromveckan nåddes vi alla samtidigt av budet att monarken nu vandrat vidare – jag via FB, barnbarnen via Tik Tok. Vi stannade alla upp lite, det är inte alla offentliga personer som berör både gammal och ung.

Jag har kollat in en hel del av de olika ceremonierna som timat kring tronskiftet, uråldriga riter som plötsligt fått dammas av i en ny värld. Berörande i en tid då inget verkar gå i hävdvunna spår länge.

I dag är det en riktig ”hålla hushållet i skick”-dag, förresten. Inleddes med fuktmätning på balkongen, fortsattes med planering av en ny tröskel till köket och snart ringer fönstertvättaren på dörren. Det är mycket med boendet.

I morgon är det bastu, hoppas inga sparåtgärder stoppar det onsdagsnöjet. Och sen hägrar redan weekenden.

Erkännas bör att lite jul nog förberetts redan. På Kos såldes nämligen julgransbollar och dem kunde man ju inte motstå. Ens en solig het dag i augusti månad!

Annons