En rätt lång tid av min yrkeskarriär sysslade jag med barnens lekar och traditioner. Slutet av 1900-talet var arena för livaktiga samnordiska projekt kring barnens värld. Det samlades in, analyserades och jämfördes vid många konferenser. Det blev flera antologier och avhandlingar och undersökningar. Namnet på en av böckerna ger oss kärnan i det hela – ”Att leka är nödvändigt”.

Jag fick leka alldeles hejdlöst som barn. Dels levde jag min barndom i de stora gårdsgängens gyllene 60-tal, dels hade jag en tillflyktsort där inget hejdade min fantasi – mommos och mosters hem i Tavastehus.

Syster och jag plockade ut alla plagg ur garderoberna, radade dem på stolar och bord i matsalen och satte igång med butiksleken. Ibland seglade vi på hushållets stora brickor, ibland lagade vi kioskluckor av pallar uppställda på matsalsbordet och lekte biljettkontor.

Det var en förfärlig röra i hela huset – och jag minns då inte vi skulle ha deltagit i nån städning efteråt. Men roligt var det och glimrande barndomsminnen blev det.

Jag har alltså gärna erbjudit barnbarnen liknande möjligheter. Två av dem är ju ”stora” nu och vill inte längre tömma prydnadsskåpet på sitt innehåll och bygga dockskåp istället eller bygga kojor av madrasser och täcken över hela sovrumsgolvet.

Men O, snart 4, är ju turligen i tur med lekandet nu. I helgen gjorde han en rejäl upptäcktsfärd i mommos och mofas hem. Vi tittade in i varje låda, varje skåp. Alla små prydnadsgrejer från balkongen bars in för lek i vardagsrummet. Mommens smycken var delar av en sjörövarskatt, alla speldosor klingade och alla kikare kikades i.

Grejer vi själv inte noterat på ett tag fick en ny magi i lekens värld. Och att sätta allt på plats efteråt var kärt besvär.

Systrarna spelar fortfarande gärna sin barndoms sällskapsspel och ser på sina gamla favoritfilmer när de gästar mommen och mofa. Vissa scener som dockteatersången i Sound och musik och slapstickscenen ”Make Em Laugh” i Singing in the rain gick hem hos O också.

Att leka är nödvändigt – också för pensionärer.

Det livar upp och skingrar av tidens anda orsakat missmod!

Ett litet timglas ger en hel del att grunna över… I genren ”stillsam lek”.

Annons