Den dyker upp lite varstans dessa dagar, julskräcken. Många leds vid tanken på att det åter är dags för de arbetsdryga ritualerna, och ser nästan skräckslaget ser fram mot förejulstiden som liktydig med krav, andnöd, förpliktelser och tidsnöd.

Jag tycker julskräcken i år dominerar diskussionerna i de sociala medierna på ett nytt sätt. Man VILL inte att julen ska vara i antågande, man undviker att tänka på att december snart är här, man känner ångest inför tvånget att TÄNKA på julen och börja PLANERA julen.

Det är förfärligt sorgligt. Och hemskt onödigt. För den som ser julen ur kristet perspektiv är ju bara en sak nödvändig: att vara riktigt glad över Vår herres och frälsares nåderika födelsedag, som det heter i Julfredsförkunnelsen. Inga andra krumilurer är oss ålagda. Resten är traditionspynt, eller traditionsbråte, hur man vill se det.

Och den som firar midvinterhögtiden utan särskild koncentration på födelsedagsbarnet behöver inte heller åbäka sig. Man får ordna fest enligt tycke och smak. Och man får inte låta de hävdvunna bruken ta strupgrepp på en.

Jag som årligen läser mängder av jultidningar har konstaterat att varje nummer innehåller minst en artikel med just det glada budskapet: förenkla, fira enligt egna preferenser och möjligheter, låt glädjen ta övertaget. Gör det som känns lustfyllt, fira inte alls, om det känns bäst så.

Men tydligen är det lättare sagt än gjort. Snart dignar man under kraven och idealvisionen av den perfekta julen. Som ju aldrig blir som på film ändå. Hur man än knogar.

Min juletid har bara ett problem, och det är att december har för få dagar. Det ordnas så många konserter, det finns så många fina julpyntade platser att besöka- gamla Borgå, Vinterträdgården, vackra skyltfönster …

Alltså börjar jag alltid fira i det många definitivt anser vara förtid. Och håller på ganska långt in i januari också. Var och en må vara förunnad sin egen julperiod.

Mitt julstädande och mitt julbord fyller däremot inte ens de allmänt rådande minimikraven, det är jag medveten om.

Men grundligt pyntat är det i stugan, och julmusiken dånar klockan runt. Det är viktigast hos Ekrems.
Vad är omistligt just i din jul?

20131118-205714.jpg