Nu är vi där – i de snabba säsongbytenas tid. Först väntar man så innerligt och spanande på de första vårtecknen. En sippa här, en krokus där.

Så exploderar allt efter lite regn och några varmare dagar. Plötsligt är det bråttom att hinna med, allt blommar i ett underbart kaos.

Och lika fort är den skira perioden slut.

Men nu står vi ännu på tröskeln! I dag fortsatte vi vårt lilla projekt ”fornfynd och natursevärdheter i hemknutarna”. Tanken växte fram med pandemin och den gemensamma pensioneringen. Plötsligt fanns det tid, men begränsat med möjligheter att fara omkring.

Nu kan man ju igen planera mer storslagna utfärder, men det småskaliga konceptet får stanna kvar. Det finns hur mycket som helst att se i närheten, det behöver inte vara mer än en stor sten, en intressant grav, en plakett som markerar en historisk händelse – eller ett bronsåldersröse, som i dag.

Susande trädkronor, en mjuk skogsstig under fötterna, den friska doften av tallskog och en oändlig matta av skogsvioler fick man på köpet under promenaden mot fornfyndet. En hackspett, en ödla och tidvis gassande sol.

Till denna säsong hör hos oss också årets eurovisionsvecka, med dess final, som hos oss brukar betyda att äldre barnbarnen sover över och har ”kisastudio” tillsammans med mommo och mofa.

Chips, ostar och kex, druvor och pizza väller över bordet vid TV:n. Och under det att vi lyssnar på dottern-mammas referat och röstar och diskuterar musik hinner vi tala om så mycket mer: politik, utbildning, historia, religion, genusfrågor …

Det är hisnande att notera att vi nu umgås med två unga kvinnor med stor kunskap om mångahanda – och åsikter och funderingar om det mesta.

Men som samtidigt ännu gläds åt att spela sällskapsspel och klå mommen i galet snabba kortspel.

Det var en rolig kväll – och det slår mig att jag aldrig hade chansen att umgås med mina mor- och farföräldrar på samma otvungna vis. Relationen mellan generationerna var annorlunda, de gemensamma nämnarna och diskussionsämnena är fler nu i socialmediala tider.

Nu stundar sommarlov, sommarjobb, idrottsläger och olika resor för flickorna. Mommen och mofa har inte planerat nåt för sommaren än. Utom några småturer i närmiljön, men vackert så!

Upptäckte under flickornas besök ett tecken på bestående design: ovan barnbarnets box med hörlurar, nedan den ask i vilken mormors eller morfarsmors och respektive fästmans förlovningsringar förvarades. Två föremål med dryga hundra års åldersskillnad.