Finlandssvensk variant av ordspråket ”wenn jemand eine Reise macht, dann hat er was zu erzählen”. Så sant, lilla turen till Åbo väckte många tankar. Mest musikalen Jesus Christ Superstar.

-det märkliga i att den kom redan 1970, att folk inte totalkreverade (lite ju nog) och att fina Britt G. Hallqvist var insiktsfull nog att göra första översättningen. Ola Salos nya är ju i tiden förstås.

-det beklämmande i konstaterandet att vi lyckats tramsa till det elektrifierande liv och död-temat som ju bär kristendomen. Intrigen påminde handfast om vilken enorm religion det var/är. Istället koketterar vi omkring i röda kardinalkjolar och sitter och bultar varandra i huvudet i inskränkta församlingsråd. När vi borde försöka avspegla denna gudarnas Gud. Vi är ynkliga.

Det var jobbigt att välja var man satte in applåderna, tyckte jag. Lite som att applådera efter trosbekännelsen, liksom. Inte passade paustrakteringens pyntade bakelser och bubbelglaset in heller.

En upplevelse var det, inte alla i publiken såg helfrälsta (sic) ut. Lloyd Webber i ett av dom första verken, oretuscherad rå musik.

I dag besökte vi som planerat Runsala botaniska trädgård. Barnens universitet var igång, man lärde sig om exotiska växter, botanisten som vägledde var livfull och påhittig. Koncentrationen var total. Barn är bäst!

När vi körde in på hemgården var det gårdstalko på gång. Det har inte varit sed i huset på länge, men en ny ordförande i styrelsen har aktiverat arbetsgillets gemenskap. Vad jag kunde se gick det hela till som det brukar: några krattar valhänt och andra står bredvid och instruerar maffigt och mästrande. Korv och öl var uppdukat, och trakteringen var uppenbart jippots centrala attraktion för många deltagare. Men när man får syn på en granne som maskat sig från talkoknoget, då blir man en enad tropp. Ställer sig att glo anklagande på förrädarna.

Nå, de här förrädarna äger inte en kvadrat i bolaget mer. Och kommer inte att sitta på gården under eken många kvällar till.
Det lät ledsamt. Eken kommer jag att sakna så innerligen!

20140426-191503.jpg